{ "title": "Ani Kilo Kaybı", "image": "https://www.kilo.gen.tr/images/Ani-Kilo-Kaybi-28.jpg", "date": "21.01.2024 17:49:19", "author": "Yücel", "article": [ { "article": "Ani kilo kaybı, her bireyin ortak arzusu sağlıklı ve zinde kalmaktır, bu amacı gerçekleştirmek için çeşitli diyetler uygularlar, dengeli beslenmeye çalışırlar veya spor faaliyetlerinde bulunurlar. Bütün bu faaliyetler neticesinde kilo vermek endişe verecek bir durum yaratmaz, bütün bu faaliyetleri yapmadan sebepsiz ve kısa bir süre içerisinde ani başlayan kilo kayıpları, endişe verecek bir durumdur ve doktor kontrolü gerektiren bir sağlık sorunu olduğunun göstergesi olarak değerlendirilir. Ulusal sağlık enstitülerinin verilerine göre, 6 ay ve daha kısa zaman süresi içerisinde hiçbir neden olmadığı halde vücut ağırlığının %5'inden daha fazla yaşanan kilo kayıpları, Uzman bir doktor kontrolü gerektiren sağlık sorunu bulunduğu yönünde tavsiyeleri vardır.

Ani kilo kaybına neden olan hastalıklardan bazıları

Kanser hastalığı: Kanserli hastalarda görülen belirtilerden birisi de ani kilo kayıplarıdır. Kanserli tümör hücrelerinin metabolizmayı hızlandırması sebebi ile vücut daha hızlı bir şekilde kalori harcaması yapar, bu da ani kilo kayıpları yaşanmasına neden olur. Kanser tedavisi gören insanlar bu sebepten dolayı nedensiz kilo kayıpları yaşayabilirler.

Çölayak hastalığı: İnce bağırsak yüzeyinin glutene karşı oluşan tepkime sonucu hasar alması durumunda yaşanan bu sindirim sorununda bazı besinlerin emilmesinde yaşanan yetersizlikler, bu hastalığın bilinen genel özelliğidir. Kilo kaybı, karaciğer, priferik sinir sistemi, böbrekleri de etkileyen diğer komplikasyonlar, besinlerin emilmesinde yaşanan sorunlar sebebiyle gerçekleşir.

Kronik ishal: Hemen hemen herkesin hayatının bazı dönemlerinde yaşadığı bu hastalık, yanlış gıda tüketimi ile vücuda giren bazı virüslerin meydana getirdiği gastroenterit olarak da bilinen viral enfeksiyonlar ishale sebep olur. Bu tür ishaller antibiyotik tedavisi ile giderilebilir olsa da 4 hafta veya daha uzun süreli ishal sorunu yaşayanların kronik ishal olduğu kabul edilir. 4 Haftadan daha uzun süreli ishalin sonucunda ise ani kilo kaybı da kaçınılmaz olacaktır.

Diyabet: Halk arasında şeker hastalığı olarak da bilinen diyabet yüksek kan şekeri ile kendini gösteren bir hastalıktır. En çok görülen belirtileri, aşırı susama hissi ve nedeni bilinmeyen kilo kaybıdır. Bunun sebebi ise kanda bulunan fazla şekerin böbrekler tarafından emilmemesi ve idrara geçmesidir. Şeker her kana geçtiğinde ise hasta kendini susuz hisseder ve bunu su içme isteği, soda ve kahve gibi içeceklerle gidermeye çalışır, kandaki şeker tekrar yükselir ve bu bir döngü olarak tekrarlar, bu döngü ise şeker hastalarındaki kilo kayıplarının başlıca nedenidir.

Depresyon: Sürekli üzüntü hali ve ilgi kaybı hissi ile ortaya çıkan ruhsal duruma depresyon denilmektedir. Depresyonun en belirgin özellikleri arasında, iştahsızlık genel kilo kaybına sebep olsa da bazı vak'alarda iştah artışı da yaşanabilmektedir.

Hipertrioidi hastalığı: Trioid bezi tarafından üretilen tiroksin hormonunun aşırı üretimi, hipertrioidi olarak tanımlanır. Hızlı veya düzensiz kalp atışları, terleme ve sinirliliğe neden olur, bunların sebebi ise vücuda aşırı tiroksin hormonunun salgılanmasının metabolizmayı hızlandırmasından aşırı kilo kayıpları yaşanmaktadır.

Bunların dışında, atlatılan herhangi bir hastalık sonrası veya ağır seyretmiş stres, yaş ile ilgili sorunlar, iş ile ilgili sorunlar veya boşanma sonrası ortaya çıkan stresler sonrası görülen kilo kayıpları normaldir. Bunların dışında yaşanan ani gelişen beklenmedik yaşanan kilo kayıplarında ihmal edilmeden Uzman bir hekime mutlaka görünmelidir.

" } ] }