{ "title": "Anne Karnında Bebek Kilosu", "image": "https://www.kilo.gen.tr/images/Anne-Karninda-Bebek-Kilosu-92.jpg", "date": "21.01.2024 23:04:31", "author": "Hatice KOL", "article": [ { "article": "
Anne karnında bebek kilosu, bebeğin yani fetusun gebelik süresinde büyümesi hızlı ve kilosunun farklı olabileceği gibi buna bağlı olarak doğumdaki kilosu da farklı olur. Anne ve babası kısa boylu olan bebek de anne- babası gibi ufak yapılı olabilmektedir. Her anne karnında ölçülen bebek gelişme geriliği olduğu anlamına gelmemektedir. Bebeğin haftasına göre küçük olması ve gelişme geriliği olabileceğinden dolayı tamamen bebeğin doğal yapısına normal bir durum olabilmektedir. Doğum sırasında ise genellikle bebeğin ağırlığının 2500 ile 4000 gram arasında olması normal kabul edilmektedir. Doğum zamanı yaklaştığında ise 4500 gramdan fazla doğan bebeklere iri bebek adı verilmektedir. Anne karnında bebeğin gelişiminin normal olup olmadığının anlamak için annenin kilosunun takibi yapılması gerekmektedir. Annenin boy takibi için gerekmemektedir.

Hamilelikte bebeğin boy takip edilmesi diye bir kavramda bulunmamaktadır. Düşük doğum ağırlıklı veya makro zomik fetuslar iri bebekler doğum sırasında veya sonrasında birtakım komplikasyonlarla ve risklerle karşı karşıya kalmaktadırlar. Ultrason ile yapılan ağırlık tahminlerinde fetal biyometrik ölçü parametrelerinin farklı olarak kombinasyonlardan oluşmakta olan formüller kullanılmaktadır. Ağırlık tahmininde en çok kullanılan parametreler BPD Yani Bipariatal diameter bebeğin iki şakak kemiği arası ölçümüdür. Bebeğin boy tahmininde ise ultrasonografi ile yirminci haftaya kadar kafasından poposuna kadar oluşan mesafe esas alınmaktadır daha sonra ise femur kemiği uzunluğu ölçülerek başından topuğuna kadar olan mesafe özel bir formulasyon ile hesaplanmaktadır. Doktor kontrollerin de bebeğin boyu ve kilosu tahmini olarak söylenmektedir. Anne karnındaki bebeğin boy ve kilo gelişimi doğum şeklini de değiştirmektedir. Doğumun sezaryen mı ya da normal doğum mu olacağı bebeğin anne karnındaki kilosu oldukça önem içermektedir. Mümkün olduğunca ultrasona girerek bebeğin boyunu ve kilosunu öğrenmekte fayda vardır. Bebeğin boy ve kilosunu öğrenmek çok önem içermektedir. Bu şekilde doğumsal sendromlar ve anomaliler önceden anlaşılmaktadır. Bebeğin boyunun tahmini kilo tahmini kadar her zaman doğru sonuç elde edilmeyebilir. Bazı doğumsal anomaliler ile sendromların önceden anlaşılması açısından önem taşımaktadır.
" } ] }