{ "title": "Hamilelikte Bebek Kilosu", "image": "https://www.kilo.gen.tr/images/Hamilelikte-Bebek-Kilosu-47.jpg", "date": "21.01.2024 22:30:25", "author": "Emel yildiz", "article": [ { "article": "
Hamilelikte bebek kilosu, Hamile kaldığını öğrenen bir anne adayının nedendir bilinmez ama ilk merak ettiği şey bebeğin cinsiyetinden çok o anda ne kadar olduğunu anlayabilmektir. Buda çok normal bir durum. İçinizde büyüyen gelişen bir canlı var ve acaba kaç gram kaç cm?
Bu durumda her bebeğin gelişme ve büyüme süresi farklı olup ortalama bazı değerler baz alınır. Bu değerlere göre anne karnındaki bebeğin daha düşük ya da daha yüksek olması bir gelişim probleminin temel göstergesi değildir. Hepimizde biliriz ki her bebek farklı kilolarda dünyaya gözlerini açar. Doktorunuz zaten rutin kontrollerde bebeğinizin boyu ve kilosu konusunda sizi yeterince bilgilendirip gerekli önlemleri alarak olması gerekeni yapacaktır. Burada bebeğin haftasına bakılarak değerlendirme yapılır. Ama içiniz rahat olsun haftasına göre küçük görünen bir bebeğin gelişme geriliği yaşadığı anlamına gelmez. Burada bebeğin anne babasının yapıları önem arz etmektedir. Anne ve babası minyon olan bir bebekte tabi ki anne ve babasına benzeyecektir. Bebeklerin doğum kilosu genelde 2500-4000 gram arasındadır. 4500 ve üstü doğan bebekler iri bebek olarak kabul edilir.

Anne karnındaki bebeğe kilo kontrolü yapılmasının amacı gelişiminin ne durumda olduğunu saptamaktır. Gebelikte boy kontrolü diye bir şey yoktur, zaten ölçüm imkânsızdır. Çünkü bebek anne karnında dümdüz durmaz kıvrımlı ve yuvarlak biçim de bir yatış pozisyonu sergiler. Anne karnındaki bebeğin kilosu, ultrason cihazı ile yapılan kontrol sırasındaki bacak ve baş ölçümlerine bağlı olarak tahmin edilir. Tahmini bir ölçüm olmasını bize verilen kilo ile bebeğin doğduktan sonraki kilosunun farklı olmasından da anlayabiliriz. Örneğin son kontrolde 3200 gram tahmin edilen bebeğin 3000 gram doğması ya da 3000 gram tahmin edilen bebeğin 3200 gram olarak doğması gibi. Yani ultrason sonuçları 200-300 gram fazla ya da eksik olabilir.

Gebelikte bebek kilosu için aşağıdaki tablodan fikir edinebilirsiniz
" } ] }