{ "title": "Kilo Aldıran İlaçlar", "image": "https://www.kilo.gen.tr/images/Kilo-Aldiran-Ilaclar-68.jpg", "date": "19.01.2024 01:01:39", "author": "Hatice KOL", "article": [ { "article": "
Kilo aldıran ilaçlar, modern tıp dünyasında birçok hastalığa karşı etkili bir tedavi yöntemleri geliştirmiştir. Bu tedavilerin büyük bir kısmını ise medikal yani ilaç tedavisi oluşturmaktadır. Yapılan ilaç tedavileri ise bir yandan iyileşmemizi sağlarken diğer yandan da kilo almamıza sebep olmaktadır. Bunun bilincinde olan çoğu hastalar ise kullandığı ilacın kilo aldırma ihtimalinin olup olmadığını merak etmektedir.

İşte size kilo aldıran Antidepresan ilaçlarından başlıcaları, Trisiklik Antidepresan, İmipramin doksepin, amitriptilin, yoğun olarak kilo alımına sebep olan maddelerdir. Ayrıca selektif seratonin reuptake inhibitörleri yoğun kilo alımına sebep olmasa bile uzun sürede düşük miktarda kilo alımına sebep olmaktadır. Paraksotin, fluoksetin ve sitalopram bu etken maddelerinden oluşmaktadır. Antipsikotik ilaçlar genellikle iştahı arttırmakta ve kilo almaya sebebiyet vermektedir. Bu tip Antipsikotik ilaçlara örnek olarak da klorpromazin, klozapin, haloperidol, olanzapin ve risperidon verilmektedir. İştahı arttırıp kilo alımına sebep olan yani kilo aldıran ilaçlar ise antikonvülzanlardır. Başta valproik asit olmak üzere gabapentin, vigabatrindir. Beta bloker ilaçlar şunlardan oluşmaktadır; Atenolol, propanolol beta bloker ilaçlar metabolizmayı yavaşlatıp, su tulumu yapması sebebiyle kilo alımına sebep olmaktadır. Antialerjik ilaçlar alerji oluşumunu engelleyen histamini bloke eden antialerjik, diğer adı ile antihistaminik ilaçlar kişinin ayrıca çok fazla uyumasına ve hareketsiz olmasına sebep olmaktadır. Doğum kontrol ilaçları sık kullanılan ve sadece progesteron içeren enjetabl form iğne medroksiprogesteron sıvı tulumuna bağlı olarak kilo alımına sebep olmaktadır.

Anti diyabet ilaçları diyabet tedavisinde bir tek ana tedavi olan insülinin kullanımı sonucu aşırı miktarda düşen kan şekerinin de bir etkisi bulunmaktadır. İştahın artmasının kişilerde kilo alımına sebebiyet olabileceği görülmüştür. Ayrıca kullanılan sülfonilüre tipi tolazamid, glipizid gibi diyabet tedavilerinde kullanılmakta olan ilaçlar yağ hücrelerinin dönüşümünü aktive edip kilo almanıza sebep olmaktadır. Son olarak ister kilo aldırsın isterse aldırmasın doktorun gerekli gördüğü ilaçlar mutlaka kullanılmalıdır. Yapılan tedaviye doktorun haberi olmadan ara verilmemelidir.
" } ] }